Bár már javában tart az ősz, nem kell lemondanunk a friss zöldségekről és gyümölcsökről sem, hiszen van, ami még csak most érik! Cikkünkben összegyűjtöttük azokat, amelyeknek októberben kezdődik a szezonja! Én a sütőtök nagy rajongója vagyok, és már alig várom, hogy készíthessek belőlük valami finomságot!


Dió

A dió az egyik legegészségesebb csonthéjas, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Legfontosabb összetevője az Omega-3 zsírsav, amelynek hála csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Fontos tudni, hogy könnyen megavasodik, így ha megpucolva vásároltuk, akkor zacskóba téve, hűtőben tároljuk. Sütemények népszerű hozzávalója, de akár salátákhoz is adhatjuk.

Miért fogyaszd?

Jót tesz az agynak és véd a ráktól

Mit készíts belőle?

Isteni diótorta - Az ősz kedvenc desszertje

Szilvás-diós rétes - Klasszikus finomság

Gesztenye

Jó hír, hogy lassan indul a szelídgesztenye-szezon is! Az őszi finomság többek között B-, C- és E-vitaminban, valamint magnéziumban, káliumban és vasban is gazdag. Elsősorban sült formában fogyasztjuk, de igen népszerű a belőle készült desszert, a gesztenyepüré is.

Miért fogyaszd?

Gesztenye, a fáradt idegek legjobb barátja

Mit készíts belőle?

Tuti recept - Így lehet tökéletes a sült gesztenyéd!

Gesztenyepüré nutellával - Recept

Birsalma

Nem tartozik a közkedvelt gyümölcsök közé, mégis nagyon egészséges és különleges, fanyar ízű a birsalma. Ősz második felében kezd érni, érdemes belőle levest készíteni. Hogy télire is maradjon belőle, tegyük el kompótnak, befőttnek vagy éppen sajtnak! Szerencsére nem romlik könnyen, ha hűvös helyen tartjuk, még sokáig fogyaszthatjuk.

Miért fogyaszd?

A birsalma jótékony hatásai

Mit készíts belőle?

Birsalmaleves - Kihagyhatatlan őszi ebéd

Sütőtök

Kétségtelenül az ősz legjobb része a sütőtökszezon! Amerikából származik, de már Európában is nagy népszerűségnek örvend. Nagyon magas az A- és C-vitamintartalma, és kiváló antioxidáns. Édeskés ízének szinte lehetetlen ellenállni. Ha szeretnénk sütve fogyasztani, de nem szeretnénk sokat bajlódni vele, ne aggódjunk: csak daraboljuk fel és tegyük be a sütőbe! Akár köretnek is kiváló, de nagyon finom a belőle készült krémleves is.

Miért fogyaszd?

Immunerősítő, emésztésjavító és cukorbetegség ellen is jó

Mit készíts belőle?

Karamellizált sütőtök - Mennyei falatok

Sütőtökkrémleves - Az ősz elmaradhatatlan finomsága


Forrás: femcafe.hu