Gyümölcsök, amelyeket érdemes augusztusban fogyasztani

Habár az augusztus az utolsó nyári hónap, nincs okunk arra, hogy szomorkodjunk, hiszen az augusztusi gyümölcsök mind-mind igazi vitaminbombák, amivel feltölthetjük szervezetünket a szürke őszi hónapokra. A zamatos, húsos, lédús szilva például vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, telített zsírokat pedig nem tartalmaz. Finom íze, és változatos felhasználási módjai mellett kiválóan segíti az anyagcserét és jó hatással van az emésztőrendszerre magas rost, szorbit és szatén tartalma miatt. Emellett szépségünkre és szemünkre is jó hatással van, hiszen jótékony hatása van a bőrre, valamint – a benne található lutein és zeaxanthin hatására – a látásunkra is. A finom lila gyümölcsöt legtöbben nyersen fogyasztják, de süteményekbe, levesként vagy lekvárként is kiváló. Aszalt formájával vigyázzunk, ha diétázunk, hiszen cukortartalma magas.

Egy másik lila/kék gyümölcs, szintén augusztusi gyümölcs, ez pedig nem más, mint az áfonya. Sokan igazi csodaszernek tartják magas antioxidáns tartalma miatt, amely a zöld teáéval egy szinten van. Ezen tulajdonsága csökkenti a szív-, és érelmeszesedés kialakulásának kockázatát, így az öregedési folyamatot. Emellett a cukorbetegek számára igazi csoda, hiszen a hajszálerekre jó hatással van, amely ezen betegség esetén az egyik legfontosabb. Továbbá a monitor előtti munkát végzők számára is jelentős lehet, hiszen védi a retinát. Még a fent említett szilva túlzott fogyasztása hasmenést okozhat, addig az áfonya segíti annak gyors elmúlását, így ezen probléma esetén is érdemes belőle fogyasztani. Legtöbben nyersen fogyasztják, de sokan a gyümölcslevesek egyik kedvelt összetevőjének tartják.

Egy másik kedvelt augusztusi gyümölcs a rózsafélék családjába tartozó feketeszeder, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hiszen megtalálható benne – többek közt – az A-,B1-,B6- és C-vitamin, továbbá a folsav, kálcium, kálium, foszfor is. Emellett vastartalma is magas, amely a vérszegénységben szenvedők számára lehet kulcsfontosságú. Ez a gyümölcs védi az érfalakat és erősíti a csontokat, és kutatások szerint a daganatos betegségek esetében tumorcsökkentő hatása is van. Ehetjük nyersen, készíthetünk belőle levest, turmixot, vagy eltehetjük a mélyhűtőbe, hogy a komor őszi napokon is élvezhessük jótékony hatásait J .

Augusztusi zöldségek

A legfinomabb augusztusi gyümölcsök után térjünk át az augusztusi zöldségekre. Ezen felsorolás első résztvevője, a paradicsom kakukktojás, mert biológiailag gyümölcsnek számít, sokan mégis zöldségként emlegetik, így mi is ide soroljuk őket most. Mivel héja és magjai sok értékes anyagot tartalmaznak, így fontos hogy ne csak levét fogyasszuk, hanem nyersen is minél többet együnk belőle. Évszázadok óta igazi csodaszernek tartják, hiszen sebgyógyításra is alkalmas, emellett bőrünk fiatalságáért, feszességéért is felelős.

A paradicsom általában párban jár a paprikával, amely sok vizet, de kevés kalóriát tartalmaz, így a fogyókúrázok kedvelt zöldsége. Szent-Györgyi Albert óta tudjuk, hogy C-vitaminban gazdag, további kutatások pedig kimutatták, hogy a-provitamin forrásnak is kiváló. Hozzájárul a jó emésztéshez és a vérszegénység megelőzésében is jelentős szerepe van.

Válogatásunk utolsó szereplője a zöldbab, ami a fenti két, augusztusi zöldség mellett igen megosztó szokott lenni. A gyerekek általában nem igazán kedvelik, felnőttként viszont sokan jó szívvel készítik finom íze, és jótékony hatásai miatt. Ez a zöldség: a zöldbab, amely kevés szénhidrátot, de sok vitamint, ásványi anyagot, kálciumot és vasat tartalmaz. Magas folsavtartalma és K-vitamin tartalma miatt a várondósok számára ajánlott a fogyasztása, hiszen a folsav a sejtosztódásért és a DNS szintézisért, a K-vitamin pedig a velőcső elzáródási rendellenességek kialakulásának elkerüléséért felel. Természetesen azok számára is kiváló tápanyag forrás, akik nem állnak gyermekáldás előtt, hiszen magas káliumtartalma szabályozza például a vérnyomást és megakadályozza a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, de A-vitamin tartalma miatt a bőr öregedését is lassítja. Sokan főzelékként fogyasztják, de rakott, párolt formája is népszerű. 


Forrás: zabosfa.hu