Ezeket a gyümölcsöket együk kilószámra júniusban


08 Jun
08Jun

Ha egy átlagos januári vagy februári napon bemegyünk egy élelmiszerüzlet zöldségosztályára egy pillanatig sem az jut eszünkbe, hogy tél van. Paradicsom, uborka, saláta, eper, minden, ami szem szájnak ingere, csak zárójelben van odaírva, hogy spanyol, olasz vagy egyéb import.

Régen ez nem így volt, nagyanyáink azt ették, amit a természet felkínált, mindennek megvolt az ideje és a helye, a nyár a bőségről, a betakarításról, a befőzésről és savanyításról szólt, télen pedig azt adták, ami a kamrában volt. Ma már annyira felborult a világ, hogy lassan elfelejtjük, minek mikor van itt a szezonja. Pedig ilyenkor a legjobb ezeket a gyümölcsöket, zöldségeket nyersen nagy mennyiségben fogyasztani. Sokkal olcsóbbak is. Menjünk a piacra és fedezzük fel, mennyi finomság vár ránk júniusban!

A június - fogalmazhatnánk úgy, hogy a piros gyümölcsök hónapja. A piros gyümölcsök hatékony antioxidánsok, védenek a tumoros betegségek ellen és a szívet és az ereket is jó állapotban tartják.

Földieper (szamóca)

Június nagy kedvence a földieper, senkinek sem kell bemutatni ezt a gyümölcsöt. Amikor a piacot elárasztják a gyönyörű piros, fényes, mézédes és isteni illatú eprek, senki sem tud nekik ellenállni. Felhasználása is rendkívül sokoldalú, csinálhatunk süteményeket, lekvárt, limonádét, szörpöt, turmixot, pohárdesszerteket, fagylaltot belőle.

Érdekesség: a földieper azon ritka gyümölcsök egyike, amelyek a magvaikat nem a gyümölcshúson belül, hanem kívül hordják. Egy epren több mint 200 mag található. A földieper, amit ma ismerünk, eredetileg Amerikából származik és 18. századtól terjedt el Franciaországon keresztül Európában is.

Cseresznye

Rengeteg fajtája létezik, legjobb nyersen fogyasztani, mert nagyon egészséges gyümölcs, kiváló vértisztító és gyulladáscsökkentő hatású. Sok finomság alapanyaga lehet a gyümölcslevestől a süteményekig. A cseresznye nagy víztartalmú gyümölcs, kb. 80 százaléka víz.

Érdekesség: a cseresznyét már az ókorban is termesztették, mára már több, mint 1000 nemesített fajtája van.

Ribizli

Magas C-vitamin tartalmú, savanyú, piros bogyós növény. Létezik fekete és fehér változata is. A ribizli kiváló antioxidáns és magas C-vitamin tartalommal rendelkezik.

Érdekesség: a bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Azonban szörpnek és bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital.

Meggy

A levében lévő antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, és ezáltal a visszérbetegségek elkerülését. Enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat. A meggy vértisztító hatású. Serkenti a máj- és vese működését. A savas meggy serkentően hat az emésztésre és a belek mozgására, ezért különösen ajánlatos emésztési problémák ellen.

Érdekesség: a meggy volt a magyarság első gyümölcse, melynek termesztéséről már a XVI. században leírást olvashatunk. A cseresznye és a meggy rokonok. Az angolok savanyú cseresznyének mondják a meggyet.

Málna

Magyarországon őshonosnak számít, rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz, így erősíti az immunrendszert és megelőzi a rákos megbetegedéseket. Kitűnő vértisztító, vérszegénység ellen is hatásos és csillapítja a lázat. Segít helyreállítani a megterhelt emésztőrendszert és károsodott bélflórát.

Érdekesség: a málnabokor levele a népi gyógyászatban fontos gyógynövénynek számít, tea főzetét cukorbajra, vese és húgyhólyagbántalmak és meghűlés ellen használják.

Egres, piszke, köszméte

Több fajtája létezik hazánkban, lehet zöld, pirosas, illetve szőrös vagy kopasz a bogyó. Termése a savanyútól az egészen édesig mindenféle íz változatban megtalálható. Fogyasztható nyersen, levesnek, kompótként, mártásként, süteménybe sütve.

Érdekesség: az éretlen köszmétét a magas pektintartalma miatt (a pektin egy olyan vegyület, mely húsos gyümölcsök és zöldségek sejtfalából állítható elő) az élelmiszeripar zselésítő, térfogatnövelő anyagként használja. Otthoni használatban a piszke jól használható lekvárok sűrűsítésére, de féléretten befőttnek is nagyon jó.


Forrás: vizmegoldas.hu